2 Mayıs 2012 Çarşamba

Nokia Türkiye--Ali Selim Aytuna

Uzun süredir Nokia Türkiye'de görev yapan Ali Selim bey seminer kapsamında esas olarak mobil internetin yaygınlaşması ve mobil kullanımının Türkiye'deki uygulanmasından bahsetti.

Uluslararası istatistik kurumlarının verilerine göre,Türkiye’ de akıllı telefon kullanım oranı %25 lerde.  Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla 2013 yılında mobil ticaretin, desktop’u  yakalayıp geçmesi öngörülüyor. Bu bakımdan şu an girişinçiliğin altın çağı olduğunu vurgulayan Ali Selim bey,Türk tüketicilerin alım gücünün düşük olmasının ucuz akıllı telefonların önemini de artırdığının ve  Türkiye’ de en yoğun akıllı telefon satışının 400-600 TL aralığında olduğunun altını çizdi.

Üretici açısından baktığımızda, açık standartlar kullanarak her telefona uyan bir yazılım geliştirmeye doğru kayma söz konusu.Webstore'lardan 2010 yılında indirilen uygulama sayısı 5 milyar iken 2012 yılında şaşırtıcı bir şekilde 50 milyar olacağı tahminediliyor. Nokia'dan örnek verirsek, 2011 yılında Nokia Ovi Mağaza,en yoğun dönemde 1,5 milyon/hafta indirme ve toplamda 40 milyon indirmeye ulaşmıştır.
Yukarıdaki sayılardan görebildiğimiz gibi, Türkiye’ de özellikle mobil cihaz yazılıma olan ihtiyaç hızla artmaktadır.Uzak olmayan gelecekte, NFC teknolojisi ile cep telefomuz, alışverişi ve seyahati kolaylaştıran çok amaçlı bir akıllı kart haline gelecektir.

Seminerin sonunda Ali Selim bey mobil ticaretin yakın gelecekte gerçekleşmesi beklenen 3 önemli teknolojik kırılımına değindi.
  •  Fiyat düşecek: mobil uygulamayla internete erişim artacak. 
  • Yerel düşünmek:Türk tüketicilerin ihtiyacınıa daha fazla özen gösterilecek. Örneğin, yılan oyununun düyün halayına çevilirmesi.
  • Fiyatlar düştüğünde, bütün telefonlarda bu uygulamalar kullanılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder